Powernap – een kleine siësta overdag als alternatief voor nog een koffie

Een powernap is een gezonde en niet-stimulerende manier om een goede portie energie op te doen voor de komende uren van de dag. Het wordt gekenmerkt door een zeer korte duur, zo kort dat de slaper niet de gelegenheid heeft om de diepere fasen van de slaap in te gaan. Maar is het mogelijk om het lichaam te revitaliseren en de geest te resetten tijdens zo’n snelle sluimersessie? Het blijkt dat ja! Lees meer over het powernapje en bekijk de voordelen van een microslaapje.

Wat is een powernap?

Power nap, of power nap, is een korte slaap overdag, meestal rond het middaguur of in de namiddag. De term werd geïntroduceerd door de Amerikaanse slaappsycholoog en auteur van het boek Power Sleep, James B. Maas. Volgens hem is zo’n bliksemsnelle slaapsessie een effectieve manier om het lichaam te vernieuwen en tegelijkertijd het effect van een roes of het probleem van later op de avond slapen, dat langere dagdutjes met zich mee kunnen brengen, te vermijden.

Een powernap kan een vorm van korte pauze zijn die nodig is om even te resetten en op te frissen tijdens een bepaalde taak. Het kan ook worden gebruikt in tussenfasen van de dag, bijvoorbeeld na het afronden van beroepswerkzaamheden maar vóór het uitvoeren van andere taken. Het is dan een effectieve methode om mentale en fysieke krachten weer op te bouwen.

Een powernap is zeker geen vervanging van een nachtrust, maar slechts een aanvulling daarop. Voor sommigen is het ook een uitstekend alternatief voor koffie, energiedrankjes en andere stimulerende producten. Een powernap kan veel doen voor het lichaam, het revitaliseren en voorbereiden op de volgende fase van de dag.

Een powernap duurt ongeveer een kwartier, met een maximum van 30 minuten. Het omvat alleen de eerste stadia van de slaap, waaronder het eerste stadium van de slaap (NREM 1) en het tweede stadium van de slaap (NREM 2). Het energieslaapje mag met name niet zo lang duren dat het lichaam de tijd heeft om de derde fase van de slaap (NREM 3) in te gaan, waarin de diepe slaap begint.

Hoewel het weinig tijd kost, hebben powernaps een zeer gunstig effect op ons lichaam. Het heeft een gezondheidsbevorderende en in sommige gevallen zelfs een genezende werking. Het is dan ook geen verrassing dat het nemen van powernaps door artsen wordt aanbevolen bij een groot aantal ziekten en bij diverse psychische problemen. Dit type dutje wordt ook aanbevolen voor mensen met slaaptekort en herstellende mensen.

Het powernapje stelt ons in staat te regenereren, te ontspannen, spanningen te verminderen en het werk van het lichaam te verbeteren. Het geeft onze psyche ook een pauze en geeft energie voor de rest van de dag.

Met zijn gunstige effecten op het hele lichaam helpt een uitdrukkelijk dutje overdag onze prestaties te verbeteren, zowel mentaal als fysiek.

Wanneer is het de moeite waard om een dutje te doen?

Uit een studie met werknemers in ploegendienst bleek dat een powernap het gevoel van vermoeidheid vermindert en de productiviteit tijdens de nachtdienst helpt verhogen. Uit een ander onderzoek bleek dat piloten die een powernap deden snellere reactietijden hadden dan piloten die deze vorm van ontspanning niet gebruikten. Maar niet alleen nachtwerkers en degenen wier beroep een hoge mentale efficiëntie vereist, hebben baat bij powernaps.

Krachtdutjes gebruiken is een goed idee wanneer:

 • zijn we verzwakt, uitgeput en voelen we ons vaak moe,
 • we leiden een zeer actieve levensstijl,
 • we hebben zware banen, we werken ’s nachts, we maken overuren,
 • vereist ons werk een onberispelijke mentale behendigheid,
 • worstelen we met slaaptekort,
 • we leiden een onregelmatige levensstijl en hebben een verstoord slaap- en waakritme,
 • zijn we er mentaal slechter aan toe,
 • we zwanger zijn of in de postnatale periode,
 • we zijn op leeftijd,
 • we hebben een geschiedenis van gezondheidsturbulentie of lijden aan chronische aandoeningen,
 • We hebben overdag een energieboost nodig, maar vermijd te veel cafeïne en andere stimulerende ingrediënten.

Hoe moet een dutje overdag eruit zien om effectief te zijn?

Sommige mensen kunnen in alle omstandigheden slapen, maar niet alle locaties zijn even bevorderlijk voor een optimale slaapkwaliteit. Eerst en vooral moet de plaats die bestemd is voor een dutje overdag ten minste gedeeltelijk verduisterd zijn. Duisternis geeft ons lichaam het signaal dat het tijd is om te slapen.

Het tweede belangrijke punt is het tijdstip van het dutje. De meest heilzame zijn die welke rond het middaguur of in de vroege namiddag worden genomen – nadat de vitaliteit in het eerste deel van de dag gedeeltelijk is opgebruikt. Het powernapje helpt ons om ons innerlijk te vernieuwen en geeft ons een energieboost voor het tweede deel van de dag.

Als u zich voorbereidt op een kort dutje, zet dan de wekker op 15-20 minuten, neem een comfortabele houding aan op de bank of in een fauteuil, sluit uw ogen, ontspan uw lichaam en laat uw gedachten los. In veel gevallen blijken oordopjes, een blinddoek, een klein kussen, een deken ook zeer nuttig. U kunt ook speciale slaapaccessoires gebruiken met een ontspannend en zenuwstelselversterkend effect, zoals een therapeutisch kussen, een kussen met natuurlijke vulling (bv. boekweitkaf) of een verzwaard dekbed.

Check: Verzwaarde quilts voor volwassenen – Ranking

En hoe zou een dutje er niet uit moeten zien?

We moeten zeker geen dutje doen in de ochtend of avond. Dit kan vervolgens leiden tot problemen met inslapen en het vele uren lang van de ene naar de andere kant rollen gedurende de nacht. Volgens slaapspecialisten zijn dutjes rond 12.00 tot 14.00 uur het beste, terwijl dutjes na 16.00 tot 17.00 uur moeten worden vermeden.

Het powernapje mag ook niet te lang duren en zich voortzetten in de diepere fasen van de slaap. Daarom is de beste oplossing om je horloge op ongeveer 20 minuten te zetten en op te staan net nadat de bel gaat. Een te lang dutje overdag kan contraproductief zijn en een aantal ongewenste effecten veroorzaken, zoals een verslechterde stemming, minder energie, traagheid, hoofdpijn, zwakte, luiheid, een vertraagd reactievermogen en mentale mist.

Verhoogde creativiteit, verbeterde concentratie en meer! Wat zijn de voordelen van een powernap?

In plaats van naar nog een koffie te grijpen, is het beter om overdag een dutje te doen en de kracht van de voordelen van zo’n korte siësta op te doen.

Wat een powernap geeft:

 • zorgt voor een energieboost voor de komende uren,
 • verbetert de fysieke prestaties,
 • heeft een gunstig effect op het immuunsysteem van het lichaam,
 • verhoogt de mentale productiviteit,
 • helpt vermoeidheid en slaperigheid te overwinnen,
 • supplementen slaap tekorten,
 • maakt ons creatiever,
 • verhoogt waakzaamheid, opmerkzaamheid, versnelt reactietijd,
 • verhoogt de concentratie,
 • heeft een positief effect op het geheugen en verbetert het vermogen om nieuwe kennis op te nemen,
 • helpt om negatieve emoties los te laten,
 • vermindert het aantal gemaakte fouten,
 • vermindert prikkelbaarheid, spanning, vergemakkelijkt het binnentreden in een staat van ontspanning,
 • herstelt de homeostase in het lichaam,
 • heeft een positief effect op de hormoonhuishouding.
 1. Powernap – hulp bij slapeloosheid en beperkte tijd voor nachtrust

Slaapproblemen, waaronder problemen met inslapen, ondiepe slaap en ’s nachts wakker worden, zijn tegenwoordig een veel voorkomende aandoening. In een groot aantal gevallen houdt het verband met een onregelmatige levensstijl, overprikkeling van het zenuwstelsel, vooral in de avonduren, neurotische en depressieve stoornissen en hoge stressniveaus.

Een powernap is een manier om de verslechtering van welzijn en gezondheid als gevolg van slaaptekort te voorkomen bij mensen die met slapeloosheid kampen.

Natuurlijk mag het gebruik van dutjes slechts een tijdelijke vorm van omgaan met slaapstoornissen zijn. Onze belangrijkste taak is echter het probleem bij de wortel aan te pakken, het dagritme te reguleren, de basisbeginselen van de slaaphygiëne toe te passen en het interne evenwicht te herstellen (als de slaapproblemen worden veroorzaakt door psychologische factoren). Voor ernstigere slapeloosheidsproblemen wordt overleg met een arts aanbevolen.

Power nap een waardevolle steun voor mensen in slechte geestelijke conditie

Een powernap kan een zeer nuttig middel zijn om het geestelijk welzijn te herstellen. Bij korte dutjes stijgt de hoeveelheid endorfine, het gelukshormoon, in ons lichaam. Dit vertaalt zich in een vermindering van nerveuze spanning, een beter humeur, een groter emotioneel evenwicht, meer frequente gevoelens van tevredenheid en geluk en een gezondere aanpak van allerlei dagelijkse problemen. Een powernap is ook een waardevolle steun bij het herstel van moeilijke levenservaringen.

Powernap – een patent voor stressvermindering

Zoals elke vorm van slaap, verminderen powernaps ook de niveaus van cortisol, het stresshormoon, in het lichaam. Na zo’n dutje is ons zenuwstelsel krachtig opgefrist. Interne spanning wordt verminderd, ons denken is helderder en rationeler, we hebben meer afstand tot problemen en zijn beter bestand tegen de gevolgen van stressoren.

Powernap bij kinderen en jongeren – wanneer is het een goede optie?

Een powernap is een natuurlijk recept voor snelle lichaamsvernieuwing, betere mentale prestaties en meer energie. Het wordt niet alleen aanbevolen voor volwassenen, maar ook voor adolescenten en kinderen, vooral voor degenen die kampen met aandoeningen van het zenuwstelsel en onder zware stress staan. Het is ook geschikt voor situaties van hoge intellectuele inspanning, zoals leerlingen en studenten die zich voorbereiden op examens.

Check: Gewogen dekbedden voor kinderen – Ranking

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *